LOW FODMAP

Low Food

Lige siden jeg kan huske, har jeg altid følt, at der har været noget galt i min mave. Lige meget hvad jeg spiste, svulmede min mave lidt op, og det gjorde de andres altså ikke. Min familie og jeg sidder i troen om, at HPV vaccinen gav mit maveproblem det sidste skub, som udviklede sig til den mavesygdom, jeg har fået som ældre. 

Når jeg sidder og tænker tilbage, så tror jeg, at mit første symptom på IBS, kom da jeg var 15 år og gik i 9. Klasse på min efterskole. Jeg husker det tydeligt, for jeg havde aldrig prøvet at have så meget smerte før. Min krop rystede, og jeg havde det så dårligt, at jeg brækkede mig af smerte. Der blev ringet efter min mor, men da hun kom, havde jeg fået det super godt igen. Det var ikke så godt, da det jo fra hendes synsvinkel let kunne se ud som om, at jeg havde sagt jeg havde det dårligt, for at komme hjem 😉 .. Dengang vidste vi ikke, at jeg havde IBS.

Da jeg startede i 10. Klasse fik jeg det dårligere. Jeg begyndte at døje med svimmelhed, ondt i maven og forstoppelse. Min egen læge opgav mig, og i sommerferien op til 1g sendte han mig videre til en speciallæge i mavetarmsygdomme. Det var rart at komme ind til en læge som forstod min smerte. Hun så mig da jeg havde det værst, da jeg fik et af mine smertefald under et tjek. Jeg følte, at hun virkelig gerne ville hjælpe mig. Jeg blev med det samme sendt til akutskanning på sygehuset, for at udelukke knuder i maven. Derefter blev jeg tjekket for en masse andre ting, og da vi havde udelukket alle de alvorlige sygdomme, mente hun, at jeg havde IBS og hun foreslog mig, at jeg skulle prøve at følge Low Fodmap diet.

Jeg var selvfølgelig åben for alle forslag, så vi købte de to bøger: Low Fodmap diet 1 og 2, og gik så i gang. I starten var det virkelig svært, da der er så mange ting, som man ikke længere kan spise. Ikke nok med, at jeg skal følge denne diæt, har jeg også en masse piller som skal tages for, at min mave kan ”fungere” optimalt.

Når man har IBS, kan man spise efter FODMAP diæten. Det er ikke en sundhedsdiæt, men mere en diæt, som udelukker de ting som irriterer tarmen. Selv om man er meget begrænset, når man følger diæten, så er den det hele værd.  For mig betyder diæten, at jeg  ikke har så mange smerter som tidligere, og jeg kan leve et nogenlunde normalt liv. Dog svulmer min mave indimellem op, hvis jeg får lidt for mange gram af nogle ting, øv..

Faktisk har 1 ud af 10 personer samme sygdom som jeg, problemet er bare, at de danske læger ikke har så bred viden om sygdommen endnu.

Måske du vil synes om...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *